Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!

Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya! - Hallo sahabat TIMES NEWS MALAYSIA, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia, Artikel Bisnis, Artikel Bola Sepak, Artikel Maklumat Terkini Mengenai Melaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, Artikel Times News, Artikel Viral, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!
link : Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!

Baca juga


Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!

Nak buat Laksa Penang tak lah sesusah mana. Tak perlu tumis-tumis pun, campak-campak je. Tapi nak jadikan rasa kuah laksa lebih sedap daripada biasa dan tahan lama ada rahsianya.Buat mak-mak yang rancang nak buat laksa hujung minggu ni, boleh cuba tip ini.

1.Laksa Lebih Tahan Lama

Petua untuk menjadikan laksa putih tahan lama adalah dengan merebusnya bersama asam keping. Cara ini buat laksa tahan lama dan tidak cepat basi. Rendam dahulu laksa sebelum direbus dan kemudian barulah direbus bersama asam keping. Selepas masak, angkat dan basuh hingga bersih. Toskan airnya.

2.Guna Ikan Selayang

Ramai orang utara sukakan ikan kembung kerana rasanya yang 'ringan' dan enak namun untuk menjadikan laksa yang sedap dan power gunakan ikan selayang atau ikan sardin. Ikan sardin bukan hanya banyak isinya tetapi paling penting isinya lebih manis, lemak dan enak. Jadi kena cuba.

3.Rebus Sekejap

Selepas ikan dibasuh bersih, rebuslah ikan dengan asam keping. Pastikan sebaik airnya mendidih, tutuplah apinya kerana jika dibiarkan lama rasa manis ikan akan hilang. Malah isi ikan juga jadi pecah dan makin susah untuk di asingkan daripada isinya. Kisarlah ikan seperti biasa.

4.Kisar Tulang

Tulang ikan jangan pula dibuang sebaliknya kisarkanlah sekali bersama sedikit air dan tapiskan. Air daripada tulang ini lebih manis rasanya. Jangan pula dibuang.

5.Bawang Banyak

Untuk menyediakan kuah yang lebih manis dan enak rasanya, pastikan penggunaan bawang besar yang banyak. Disyorkan 3 hingga lima biji. Jangan pula gunakan bawang besar Holland kerana rasanya berbeza. Kisarkan bersama cili kering dan juga belacan.

6.Belacan Sedap

Untuk menjadikan kuah laksa yang sedap, belacan juga kenalah sedap. Jangan sesekali menggunakan belacan kering yang dijual di pasaraya. Belacan yang sedap adalah belacan yang basah dan tidak terlalu gelap warnanya. Sebaiknya guna sahaja belacan yang dibuat sendiri oleh pihak-pihak tertentu. Jangan sesekali dibakar belacan tersebut. Hilang rasa sedapnya untuk kuah laksa.

7.Didihkan Bahan Kisar

Didihkan bahan kisar yang terdiri daripada cili kering, belacan dan bawang besar. Biarkan dididih seketika hingga mendidih. Jika mahu rasa lebih pedas, anda boleh juga menambah sedikit cili padi ke dalam bahan kisaran. Biarkan mendidih seketika kemudian barulah dimasukkan kisaran isi ikan bersama air secukupnya.

8.Asam Keping

Kuah laksa yang sedap adalah dengan cukup rasa masamnya. Ini penting. Jadi masukkanlah beberapa keping asam keping, dalam anggaran 5 hingga 7 keping bersaiz kecil. Apabila mendidih dan rasanya terlalu masam, keluarkanlah asam keping ini.

9.Masak Lama

Bila sudah masukkan kesemua bahan, biarkan kuahnya dididihkan agak lama. Jangan pula mendidih dua hingga tiga kali terus ditutup apinya. Biarkan mendidih lama sehingga satu jam. Semakin kuah pekat, semakin sedap rasanya. Biarkan kesemua bahan mesra dan sebati kemudian barulah ditutup apinya.

Selamat Mencuba!



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2sZRLH2

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Appear first on Times News Malaysia


Demikianlah Artikel Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya!

Sekianlah artikel Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Nak Jadikan Kuah Laksa Luar Biasa Sedap & Ada Ummph, Ini Rahsianya! dengan alamat link https://timesnewsmalaysia.blogspot.com/2017/06/nak-jadikan-kuah-laksa-luar-biasa-sedap.html

Subscribe to receive free email updates: