Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain

Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain - Hallo sahabat TIMES NEWS MALAYSIA, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia, Artikel Bisnis, Artikel Bola Sepak, Artikel Maklumat Terkini Mengenai Melaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, Artikel Times News, Artikel Viral, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain
link : Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain

Baca juga


Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain

19 Jun 2017. 1.50 PM Gaya Hidup
Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain
Bazaar Ramadan Stadium Sultan Muhammad IV Kelantan merupakan bazaar yang popular dan menjadi tumpuan penduduk sekitarnya.

Kunjungan Astro Gempak ke bazaar Ramadan tersebut untuk rakaman Sajian Hati Digi bersama Izzue Islam telah menemui pelbagai juadah berbuka puasa yang menarik di sana.

Selama dua hari mengunjungi bazaar tersebut, Astro Gempak mendapati makanan berikut antara yang popular dan sukar didapati di negeri lain.

1.Ketupat Sotong

Ketupat sotong ini makanan popular di Kelantan dan pantai timur.  Ia juga dikenali sebagai sotong sumbat. Ketupat sotong adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan. Rasanya lemak manis dan terasa keenakakn dan keharuman daun pandan yang dimasak sekali.

2. Ayam Percik Kuah Putih

Ayam percik kuah putih ini mungkin sukar untuk didapati di tempat lain kerana ia berbeza dengan ayam percik biasa. Kuah putih yang disiram ke atas ayam percik ini menjadi jaudah popular di bulan Ramadan. Ayam percik ini mempunyai kelainan yang tersendiri dari segi warna kuah dan citarasanya.

3. Jala Mas

Pada masa dahulu, Jala Mas biasanya dikhaskan bagi hidangan raja dan kaum bangsawan kerana kos penghasilan yang mahal dan cara menghasilkannya yang rumit. Kini ia menjadi popular di sebelah pantai timur terutama di Kelantan. Kuih manis ini menggunakan kuning telur yang dimasak dalam air gula. 

4. Kuih Akok

Meskipun kuih Akok ini sudah popular ke serata negeri dan ia sudah mula dijual di mana-mana, namun di bazaar Ramadan di Kelantan inilah kuih yang popular yang banyak dijual di sana. Kini kuih akok yang biasanya berbentuk bujur, telah diinovasikan kepada bentuk bunga yang dikenali sebagai Akok Bunga atau Akok Kemboja.



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2sqNPA1

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!




Appear first on Times News Malaysia


Demikianlah Artikel Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain

Sekianlah artikel Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Makanan Unik Di Bazaar Ramadhan Kelantan, Susah Nak Dapat Di Tempat Lain dengan alamat link https://timesnewsmalaysia.blogspot.com/2017/06/makanan-unik-di-bazaar-ramadhan.html

Subscribe to receive free email updates: